Mindset

Het effect van een ijsbadworkshop op je mindset.

Even in een ijsbad, wat een ervaring..

Zo koud, maar zo tof om te doen! Begeleid door Linde van der Heijden.

In mijn vorige blogpost vertelde ik al over de businesstraining die ik momenteel volg. Daarbij had ik de mogelijkheid om een ijsbadworkshop te volgen. “Why?” zou je denken… Wat heeft die bak ijs nou te maken met het opzetten van je eigen bedrijf? Wat is het effect dan op je mindset? Waarom zou je zo gek zijn om daar überhaupt in te willen gaan zitten? En ja, ik hou zelf ook meer van een warm bad of warme douche hoor!

Koudetraining en professionele begeleiding tijdens het ijsbad

De theorie van koude training is hier in Nederland met name bekend geworden door Wim Hof. Een aantal jaar geleden kreeg hij meer bekendheid, inmiddels zijn er verschillende mensen door hem opgeleid, zodat zij ook anderen kunnen en mogen begeleiden bij koudetraining. Want in zo’n bad stappen doe je niet zomaar, dat is zelfs gevaarlijk. In een volgende blog ga ik verder in op deze theorie en kennis, voor nu beschrijf ik mijn persoonlijke ervaring van die dag.

De workshop werd gegeven door Linde van der Heijden, zij is zelf opgeleid door Wim Hof. Linde heeft zelf behoorlijk wat meegemaakt, weet wat het is om door het proces van zelfontwikkeling heen te gaan en het is nu haar passie om anderen te helpen hun kracht en de juiste mindset te vinden. Haar partner Brian ondersteunt haar tijdens de workshops, hun samen; een powerkoppel! Daarnaast werd de workshop ondersteund door Suzanne van Duijn (Vrijemeid), zij geeft de cursus Freedom Queen, waarbij ik dus leer hoe ik mijn eigen bedrijf opzet en een mooi verdienmodel creëer van mijn ideeën.

Mijn mindset en de reden om de workshop te volgen

Ik heb meer dan genoeg meegemaakt in mijn leven, dat is ook een van de redenen dat ik die ervaringen om wil zetten in kracht om anderen te helpen en inspireren. Maar om dat echt goed te kunnen doen, moet je je eigen dingen toch wel goed op de rit hebben. Ik wist dan ook dat deze dag behoorlijk emotioneel zou gaan worden, maar dat wilde ik met alle liefde aan gaan. Een beetje symbolisch ook wel, soort van dingen loslaten en letterlijk de kracht vinden om verder te gaan. Eigenlijk alles dat bijwerkt aan een goede mindset.

De ijsbadworkshop

Tijdens de workshop waren we met 7 vrouwen, allemaal met ons eigen verhaal en onze eigen redenen om daar te zijn. We hebben veel gepraat, gelachen en gehuild. De middag begon met uitleg over koudetraining, daarna een korte ademhalingsoefening om alvast wat te ontspannen. Die ontspanning heb je nodig om echt tot rust te komen zodat je beter met de stressprikkels om kan gaan die je krijgt zodra je in dat ijs stapt.

Daarna was het tijd voor een opdracht van Suzanne. We hebben onze doel voor 2022 opgeschreven, en om dat echt helder te krijgen beschreven we ook hoe we ons zouden voelen als we dat doel behaald zouden hebben. En wat is er voor nodig om dat doel te behalen? Mijn doel voor 2022 beschrijf ik in mijn volgende blog, daar ga ik verder in op het hoe en waarom.

Even wat luchtigs, voor het zwaardere werk; pauze! Gezellig een kop thee met wat lekkers, ja natuurlijk was er chocola!

Heftige emoties en krachtige mindset

En toen was het tijd voor de lange ademhalingsoefening. Deze oefening bracht nog meer ontspanning, maar kan ook een heleboel emoties losmaken. Sommigen merken zelfs dat hun zintuigen scherper functioneren, of krijgen zelfs boodschappen door. Voor mij was het behoorlijk heftig, er kwamen emoties los die ik niet had verwacht. Vooral dingen van vroeger, die toch wel enigszins doorspelen in het dagelijks leven. De diepe details laat ik even voor wat ze zijn, maar het was heftig, ik heb echt flink zitten huilen. Dit is absoluut niet erg, ik vind het toelaten van emoties namelijk helemaal niet zwak, het is juist enorm krachtig en helend om gewoon te voelen wat je voelt. En het mooie is, je bent met een groep mensen die allemaal wat meegemaakt heeft, de begeleiding is gewoonweg fantastisch en als je troost nodig hebt, dan krijg je die. Een knuffel, een bemoedigend woord, het is er voor je. En dat zorgt ervoor dat je je veilig voelt om toe te laten wat er naar boven komt.

Wat ik misschien nog wel het meest bizar vond is dat ik op een gegeven moment merkte dat de heftigste emoties eruit waren en ik voelde een soort rust over me komen. Ik zag mijn leven, dromen en doelen ineens heel helder en voelde een energie die ik niet eerder zo had gevoeld. Het werd voor mij heel duidelijk wat ik wil, wat ik niet wil, welke mensen ik heel graag in mijn leven wil en welke juist niet, wat ik wil bereiken, wat ik nog wil doen en meemaken, welke herinneringen ik wil maken. Nu ik dit zo opschrijf, voel ik die energie en kracht weer precies hetzelfde, en dit voelt zo goed!

Kom maar op met dat ijsbad!

Tijd voor het ijsbad. Iedereen was enorm gemotiveerd en de sfeer in de groep was zo top! Één voor één gingen we in dat bad met ijskoud water en ijsklontjes, het is letterlijk 0 graden. Maximaal 2 minuten, we zijn immers ongetraind en onderkoeling is iets wat je serieus moet nemen voor je eigen veiligheid en gezondheid.

Pure mentale focus helpt je er doorheen. Uiteraard onder professionele begeleiding van Linde.

Ik was als derde aan de beurt, ik stap dat ijs in, laat me neerploffen en krijg natuurlijk in eerste instantie de schrikreactie die je lichaam van nature heeft bij aanraking met stress. Want die kou, die geeft echt wel een stressprikkel. Door focus op mijn lage buikademhaling en pure mentale kracht wist ik al vrij snel mijn punt van ontspanning te bereiken. Het enige dat echt koud werd, waren mijn handen en voeten. De rest van mijn lijf viel echt mee, dat had ik niet verwacht. Linde zit naast je, houdt jou en je tijd goed in de gaten. De 2 minuten waren sneller om dan ik dacht, ik mocht er al weer uit!

Afsluiting van de workshop

Na dat iedereen weer lekker warm was aangekleed hebben we nog wat nagepraat en gedanst om weer warm te worden. Er werd gelachen, iedereen voelde zich goed en ik denk dat iedereen er op haar manier heel veel aan gehad heeft.

Back home…

Op weg naar huis voelde ik me zo vol energie, en omdat ik met het openbaar vervoer moest kon ik wat mensen om me heen meteen op de hoogte stellen. Wat is het fijn om dan even te kunnen praten met hun 🙂 Oke, ze verklaarden me wel enigszins voor gek, sommigen zouden dit nooit doen, maar hé, dat maakt niet uit.

De workshop was op woensdag, de donderdag heb ik lekker rustig aan gedaan. Veel gereflecteerd, nagedacht en genoten van de rust en kracht die ik heb gevonden. Het effect op mijn eigen mindset is dus echt merkbaar en voelt heel goed. Al met al een ongelooflijke, waardevolle en liefdevolle ervaring die ik nooit had willen missen!!!

2 Reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *