Reizen

Een leuk uitje met prachtig uitzicht!

Denemarken – Stevns Klint

Ook onze Buddy vond het geweldig, dit uitje is dan ook prima te doen met hond.

Tijdens onze vakantie in Denemarken wilden we natuurlijk de krijtrotsen niet overslaan, een van de bekendste natuurfenomenen van dit land. Het zijn hoge kliffen, ontstaan in de ijstijd en in de loop van de tijd steeds verder afgesleten door de zee. Kijk altijd goed uit, er wordt overal ook gewaarschuwd voor vallend gesteente omdat de kliffen nog altijd onderhevig zijn aan erosie. Je kunt natuurlijk naar Møns Klint rijden, in het zuid-oosten van Denemarken, maar daar is het, zeker in de zomermaanden, super druk. Wij gingen voor de iets minder bekende, maar zeker niet minder mooie omgeving van Stevns Klint, in het oosten. Op ongeveer een uurtje rijden van Kopenhagen vindt je verschillende mooie plekken met prachtig uitzicht, niet te druk en goed begaanbaar, geen grote afdalingen of klimmetjes. Tip: neem je lunch mee en ga gezellig ergens picknicken, er zijn genoeg grasvelden waar je heerlijk in de schaduw van de bomen kunt zitten.

Eén van de plekken die we hebben bezocht was Højerup Gamle Kyrke, oftewel de Oude Kerk van Højerup. Dit oude kerkje is omstreeks 1250 gebouwd, maar in de loop der jaren naderde de rand van klif steeds dichterbij. In 1928 viel het koor in zee en werd de rest van de kerk versterkt om verder afbrokkelen te voorkomen. Rechts van het kerkje kun je via een trap naar beneden, vlak langs de klif loopt een wandelpaadje. Het kerkje is gratis toegankelijk, wel betaal je voor het parkeren 40 Deense Kroon (ongeveer €5,-), dit geld wordt geheel gebruikt om het kerkje en de omgeving te onderhouden.

Hierna zijn we doorgereden naar Stevns Fyr, een mooie vuurtoren. Deze staat op het hoogste punt aan Stevns Klint. Je kunt deze gratis bezoeken, parkeren is ook gratis. De vuurtoren is 27 meter hoog en is gebouwd in 1878. De oude woning van de vuurtorenwachter is gerenoveerd en dient nu als museum over de geschiedenis van de vuurtoren. Ook leer je er meer over de natuur en de kliffen.

Stevns Fyr. Op de dag dat wij er waren, stonden er een aantal oldtimers. De groep die hier een rondrit mee maakt, was zelfs compleet gekleed zoals in de jaren ’50. Oldtimers zie je, zeker in de zomer, regelmatig rijden in Denemarken en Zweden, er worden vele bijeenkomsten en dergelijke georganiseerd.

In de omgeving van Stevns Klint zijn nog veel meer mooie dingen te zien en te doen, dit zijn de dingen die wij hebben gedaan, zo hebben wij meteen een goede reden om nog eens terug te gaan naar dit prachtige stuk van Denemarken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *