Fictie

Review: Veronica Henry – Een recept voor geluk.

Laura’s familie dreit uit elkaar te vallen. Kunnen de familierecepten hen weer samenbrengen?

“Nu haar kinderen het ouderlijk huis hebben verlaten, bereidt Laura Griffin zich voor het op het legenestsyndroom. Het idee dat het in Lark Hill nummer 11 stil zal zijn waar het normaal bubbelt en bruist van het geluid, waar altijd vrienden binnen komen vallen en waar de gezellig keuken altijd naar heerlijke gerechten geurt, is bijna ondenkbaar. Toch hoopt Laura dat ze daardoor meer tijd heeft voor zichzelf en voor het relatie met haar man Dom.

Maar dan komt er een oud geheim aan het licht dat het huwelijk van Dom en Laura op losse schroeven zet. Laura richt zich, totaal verloren, op haar grootste troost: het receptenkistje van haar grootmoeder, dat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog vulde met recepten zodat haar gezin ook in angstige tijden samen kon genieten van lekker eten. Laura wordt geïnspireerd door het lef dat haar grootmoeder in de oorlog toonde en krijgt een idee dat haar een nieuw doel geeft.”

Dit boek stond al even op mijn nog-te-lezen-lijstje, het leek me een mooi boek. De titel sprak me aan, want wat is nou geluk? Geluk is voor iedereen anders, ik was benieuwd naar hoe dat in dit verhaal naar voren zou komen.

Het verhaal wordt afwisselend verteld over Laura, dit gedeelte speelt zich nu af, en Jilly, dit gedeelte speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Soms vind ik dit soort verhalen slecht te volgen, maar dit boek is goed geschreven waardoor beide verhaallijn goed kon volgen en een goed beeld kreeg van de levens van beide vrouwen. Het gedeelte dat zich afspeelt tijdens de oorlog vond ik wel heftig, het is bijna niet voor te stellen om in die tijd te leven met alle gevoelens die dat met zich meebrengt.

Jilly ontmoet tijdens een feestje een jonge man waar ze meteen tot over haar oren verliefd op wordt; Harry. Maar dan verteld hij haar dat hij de volgende dag moet beginnen aan de vliegeniersopleiding, en haar misschien wel nooit meer terug ziet. Die avond, tijdens een intiem moment, wordt de stad gebombardeerd en raakt ze in alle tumult Harry kwijt. Eenmaal thuis blijken haar ouders te zijn omgekomen, waarna haar hele wereld instort. Met behulp van haar beste vriendin Ivy krabbelt Jilly weer op en stelt haar huis aan Lark Hill nummer 11, dat gelukkig geen schade heeft van de bombardementen, open voor een gezin dat alles kwijt is geraakt. Samen maken ze het beste van deze moeilijke tijd, Jilly vindt veel troost in het kistje met alle recepten van haar moeder, wat samen met het koken en het verzorgen van de moestuin een ritme en wat afleiding in haar leven brengt. Na een paar maanden komt ze erachter dat ze zwanger is, van die ene nacht met Harry. Ze schrijft hem een brief om hem op de hoogte stellen, maar deze wordt terug gestuurd en hoort niks meer van hem. Haar dochter wordt uiteindelijk gezond geboren, zij is de moeder van Laura.

Laura is getrouwd met Dom en heeft twee dochters; Willow en Jaz. Wanneer ook Willow definitief het huis verlaat om te gaan studeren, weet Laura niet wat ze met haar leven aan moet. En dan komt ze er ook nog achter dat haar man al tijden vreemdgaat. Meer dan ooit wil ze nu eindelijk voor zichzelf kiezen, het kistje met familierecepten dat ze van haar oma heeft zorgt voor inspiratie. Haar oma Jilly leeft in een eigen cottage in de tuin van het grote huis dat na al die jaren nog steeds in de familie is. Ze steunt Laura waar ze kan, maar heeft zelf ondertussen grote zorgen om haar beste vriendin Ivy, die inmiddels in een verzorgingstehuis woont. Al die jaren hebben ze samen zoveel meegemaakt, beiden hebben de liefde gevonden en een gezin gekregen.

De zolder van het grote huis aan Lark Hill nummer 11 bestaat uit twee slaapkamers, Laura knapt deze prachtig op en begint haar eigen bed & breakfast. Ook maakt ze de lekkerste dingen met de familierecepten en verkoopt deze in haar kraam op de plaatselijke boerenmarkt. Haar leven lijkt weer een beetje de goede kant op te gaan, maar dan wordt ze gebeld door de vrouw waarmee Dom vreemdging, met het bericht dat Dom in het ziekenhuis ligt…

Hoe dit afloopt en wat er nog meer allemaal gebeurt met in dit indrukwekkende, prachtige verhaal? Dat ga ik natuurlijk niet vertellen, maar lees het boek, een aanrader!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *