Fictie

Review: Katie Fforde – Een tuin vol bloemen.

Wanneer twee heel verschillende vrouwen samen een verwaarloosde tuin opknappen, komt hun leven in een stroomversnelling

“Lorna en Philly zijn elkaar tegenpolen: Lorna is een verlegen vrouw die lijdt onder een onbeantwoorde liefde; Philly is een jonge spring-in-’t-veld met een onverwoestbaar goed humeur. Maar hun passie voor tuinieren zorgt voor een diepe band tussen de twee vrouwen. Ze krijgen de opdracht de verwaarloosde tuinen van een prachtig Engels landgoed in de Cotswolds in oude glorie te herstellen, en ze storten zich vol overgave op die taak.

Helaas wil het met de mannen in hun leven niet zo goed lukken. De onverwachte komst van iemand uit Lorna’s verleden, Philly’s veeleisende moeder en de vondst van een afgesloten en volkomen overwoekerde tuin zorgen voor een heleboel verwikkelingen in hun toch al hectische bestaan. De liefde zal hard moeten vechten voor een plaatsje in hun hart…

De verhaallijnen van Philly en Lorna worden afwisselend verteld, maar zijn goed te volgen en lopen regelmatig in elkaar over. Je leert de vrouwen steeds beter kennen en komt ook meer te weten over hun achtergronden. Philly is een jonge vrouw uit Ierland heeft samen met haar grootvader, die ze liefdevol Groot noemt, een boerderij in Engeland gekocht waar ze beide een gelukkig leven leiden. De ouders van Philly en dan vooral haar moeder vinden het maar niks dat ze daar wonen en willen graag dat ze terugkomen naar Ierland. Zowel Philly als Groot voelen daar niks voor. Lorna is een vrouw van achterin de vijftig, ze heeft een volwassen zoon, Leo, en woont in een bijgebouw van een groot landgoed in de Cotswolds, waar ze als tuinontwerper en restaurateur werkt in de tuinen. De eigenaar van het landgoed, Peter, en Lorna zijn al sinds hun kinderjaren goed bevriend. Lorna heeft een oogje op hem maar toch zijn ze nooit een stel geworden. Lorna heeft ook een goede band met de moeder van Peter, Anthea.

Philly en Lorna kennen elkaar van de boerenmarkt uit het dorp, Philly verkoopt daar haar planten en bloemen, iets waar ze veel plezier aan beleeft. Lorna koopt vaak stekjes en planten bij haar, die ze plant in de tuin van het landgoed. Tijdens een etentje waar Peter zijn nieuwe vriendin Kirstie aan zijn familie en vrienden wil voorstellen, Philly doet de servering, brainstormen ze met zijn allen over hoe ze geld kunnen inzamelen om de plaatselijke abdij te restaureren. Het plan is uiteindelijk om de tuin van het landgoed open te stellen voor publiek en er een beeldententoonstelling te organiseren. Maar eerste moet de tuin in volle glorie worden hersteld, die taak krijgen Lorna en Philly. Tijdens die werkzaamheden ontdekken ze ook gedeelte van de tuin dat al jaren vergeten is, het is compleet overwoekerd maar ze zien hoe mooi deze vroeger geweest moet zijn. Daarom besluiten ze, met wat hulp, dit gedeelte van de tuin in ere te herstellen.

Door de samenwerking krijgen Philly en Lorna een hechte band, maar leren ze ook nieuwe mensen kennen. Een van de beeldhouwers die zijn beeld wil exposeren is Jack, hij toont veel interesse in Lorna. Zij houdt echter de boot af, want hij is veel jonger dan haar en ze begrijpt niet wat hij in haar ziet. Philly leert de jongen van de marktkraam waar kaas wordt verkocht beter kennen. Deze Lucien ziet ook haar wel zitten, maar het begin van hun relatie kent wel een paar flinke hobbels. Ondertussen leren Groot en Anthea elkaar kennen, ook zij blijken een goede klik te hebben.

Gedurende het boek komen alle verhaallijnen samen en komen er nog een paar onverwachte wendingen. Het is een feelgoodroman, dus het verhaal loopt goed af, maar toch is het nergens voorspelbaar. Ik had het boek in een paar dagen uit, wilde graag weten hoe het verhaal verder ging. Een prettig boek voor op de bank of voor mee op vakantie, zeker lezen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *