Boeken

Review: Corina Bomann – Agneta’s erfenis.

De vrouwen van de Leeuwenhof.

Het prachtige Zweedse landgoed de Leeuwenhof is het decor van de levens van drie heel verschillende vrouwen. Elk op hun eigen manier proberen zij een weg door het leven te vinden, op zoek naar een gelukkige toekomst in een snel veranderende wereld.

Dit mooie boek mocht ik, met veel plezier, in opdracht van Uitgeverij de Boekerij lezen.

“Het is 1913 en Agneta heeft tegen alle gewoonten in afstand genomen van haar machtige familie om een vrij leven te leiden als student aan de kunstacademie in Stockholm – met de charmante Michael aan haar zijde. Dan ontvangt ze een telegram waardoor haar leven op zijn kop wordt gezet: ze wordt gesommeerd terug te keren naar landgoed de Leeuwenhof om daar de stoeterij van haar familie te gaan beheren. Daarmee worden haar een adellijke titel en een leven vol luxe op een presenteerblaadje aangeboden, maar was dat niet juist het leven waaraan ze wilde ontsnappen? Kiest Agneta ervoor de familietraditie in stand te houden en haar adellijke plichten op zich te nemen, of overwint haar verlangen naar vrijheid en echte liefde?”

Het verhaal speelt zich af in 1913 en in de jaren daarna, maar Agneta is een jonge vrouw die haar tijd ver vooruit is. Ze is het lang niet altijd eens met de rol die vrouwen in die tijd hadden, en ook sommige tradities staan haar tegen. Ze woont in Stockholm, waar ze studeert aan de kunstacademie. Dat ze daar kan studeren is iets wat ze heel graag wil en ook met veel plezier doet. Echter, haar familie is het daar totaal niet mee eens, een flinke ruzie thuis was het gevolg. Uiteindelijk heeft ze toch haar spullen gepakt en is ze naar Stockholm gegaan. Daar leeft ze een fijn leven, weliswaar simpel, maar dat is juist wat ze zo prettig vindt. Ze heeft een minnaar, Michael, op wie ze stapelgek is.

Dan krijgt ze een telegram van haar moeder, Stella, waarin staat dat ze zo snel mogelijk naar huis moet komen omdat haar vader en broer een ongeluk hebben gehad. Voor het eerst in haar leven krijgt Agneta een hoop ellende over zich heen; ze heeft liefdesverdriet, een moeder waarmee de band ontzettend stroef verloopt en als nieuwe gravin moet ze, zonder te weten hoe, de Leeuwenhof leiden.

Haar nieuwe leven valt haar niet mee, maar ze houdt zich staande en langzamerhand groeit ze in haar rol. Ze houdt contact met haar beste vriendin Marit uit Stockholm, zij blijkt een goede steun te zijn, net als haar jeugdvriend Lennard. De nieuwe beheerder van de stoeterij, Max, ondersteunt haar met het onderhouden en leiden van de Leeuwenhof. Ze krijgen een hechte band die uiteindelijk uitgroeit tot een liefdesrelatie.

Door de jaren heen gebeurt er van alles, Agneta biedt verschillende situaties het hoofd, maar dan komt ze zelf in de problemen. Ook nu is het Marit die haar steun en toeverlaat is, en ook de band met haar moeder wordt steeds beter.

Ik vond het een prachtig boek, het is goed geschreven, je krijgt een goed beeld van het leven van toen. Omdat het in de ik-vorm is geschreven, beleef je het verhaal echt door de ogen van Agneta. Dit boek is het eerste deel van een nieuwe trilogie van Corina Bomann, ik ben nu al heel benieuwd naar de volgende delen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *